Στη μέση του Αιγαίου πελάγους, περιτριγυρισμένη από το μπλε της θάλασσας έως το τέλος του ορίζοντα, ξεπροβάλλει με το χαρακτηριστικό σχήμα πεταλούδας η Αστυπάλαια. Ένα νησί με μοναδική φυσική ομορφιά, σπάνια χλωρίδα και πανίδα, πλούσια παράδοση, ιστορία και εντυπωσιακή ακτογραμμή.

Η εντυπωσιακή Χώρα του νησιού, το πρώτο που αντικρίζει ο επισκέπτης, κτισμένη πάνω σε έναν ψηλό βράχο, με τα μικρά ασβεστωμένα σπίτια με τα μικρά μπλε παράθυρο να περικυκλώνουν το κάστρο με τις εκκλησίες του. Σίγουρα μια από τις ομορφότερες πρωτεύουσες νησιών του Αιγαίου!

Το επιβλητικό Βενετσιάνικο κάστρο που δεσπόζει στο λόφο της χώρας και περιτριγυρίζεται από λευκές κάτασπρες μικρές κατοικίες θα σας εκπλήξει. Στο εσωτερικό του, υπάρχουν δύο εκκλησίες, η Παναγιά του Κάστρου και ο Άγιος Γεώργιος,  μοναδικής ομορφιάς και αρχιτεκτονικής. 

Πέρα από το εντυπωσιακό κάστρο, επίσης σήμα κατατεθέν του νησιού αποτελούν οι οχτώ ανεμόμυλοι στην κεντρική πλατεία της χώρας. Κάποιοι έχουν ακόμα την φτερωτή και τα πάνινα πτερύγια, ενώ άλλοι παραμένουν ζωντανοί, λειτουργώντας σαν γραφεία του δήμου για το φεστιβάλ ή για πληροφορίες. Επίσης πρέπει να επισκεφθείτε την εντυπωσιακή Παναγιά Πορταϊτισσα, το σπουδαιότερο προσκύνημα του νησιού, με ιστορία τριών αιώνων, εντυπωσιακό καμπαναριό και τέμπλο. Αν δε είστε στην Αστυπάλαια δεκαπενταύγουστο, πρέπει οπωσδήποτε να περάσετε από το μεγάλο πανηγύρι, με βιολιά και λαούτα.

Εκτός από τα αξιοθέατα, η μοναδική διαμόρφωση του νησιού δημιουργεί δεκάδες κυριολεκτικά όρμους  που φιλοξενούν με την σειρά τους πολλές  παραλίες, τις οποίες με αρκετή όρεξη και το κατάλληλο μεταφορικό μέσο , μπορείτε να εξερευνήσετε. Αυτό όμως που θα σας μαγέψει  είναι  οι μικροί απόμακροι κόλποι με παραλία που είναι σχεδόν «ιδιωτικοί».

Νησί ιδανικό για καλοκαιρινές διακοπές γιατί προσφέρει άφθονο ψάρι, ηρεμία και δροσιά.